Begraven of cremeren
De keuze voor het begraven of cremeren ligt heel vaak op emotioneel of religieus terrein. Ook hier speelt vaak de familiaire tradities aan ten grondslag. Het blijft natuurlijk altijd een persoonlijke keuze en als je van te voren je keuze aan je omgeving kenbaar maakt scheelt dit een hoop giswerk bij een plotseling overlijden. De cijfers tonen aan dat iets minder dan de helft kiest voor begraven en de rest voor cremeren. Daarnaast is er een nieuwe methode overgekomen uit Scandinavië; het zogeheten vriesdrogen. Maar wat zijn nu precies de vragen die je vooraf zou moeten stellen om tot een goede keuze te komen?
Mij mag je begraven!
Als je kiest voor begraven houdt dat in dat je op een begraafplaats naar je laatste rustplek wordt gebracht. Een graf ga je vaak voor meer dan 20 jaar aan en kan voor de nabestaanden een fijne en rustgevende omgeving zijn om je nog eens te bezoeken en het kan een plek zijn om te rouwen. Je ziet vaak dat als iemand jong of plotseling overlijd dat een graf een extra betekenis krijgt voor de nabestaanden. Maar hoe maak je nu de keuze? Stel jezelf de volgende vragen:
• wat zou ik zelf het liefste willen?
• wie laat ik achter en wat zouden zij prettig vinden?
• op welke begraafplaats zou ik willen liggen?
• welk plekje zou ik dan mooi vinden?
• wat betekend begraven op de lange termijn?
• heb ik andere familieleden of vrienden die begraven zijn?
• wat vond ik daarvan?
Als je geen idee hebt van wat je zelf zou willen ga eens kijken op een aantal begraafplaatsen en laat je informeren over de mogelijkheden. Veel begraafplaatsen hebben de mogelijkheid om een graf reeds te reserveren.
Laat mij maar cremeren!
Bij cremeren houdt het in dat je lichaam in een oven wordt verbrand. De as wordt opgevangen en in een urn bewaard. Na het cremeren wordt de as 30 dagen in het crematorium bewaard. Met de urn kun je verschillende dingen doen. Zo kun je de as bewaren in een speciaal ontworpen urn maar je kunt de as ook uitstrooien op een voor jezelf of voor de overledenen belangrijke bestemming. Het is zelfs mogelijk om de as te begraven. Er zijn op bijna alle begraafplaatsen speciale urn muren. Je kunt zelfs een graf kopen om de urn in te plaatsen of de as bijzetten bij een reeds begraven familielid of vriend of vriendin. Wil je weten of cremeren meer bij je past? Stel je zelf dan de volgende vragen:
• wat zou ik zelf het liefste willen?
• wie laat ik achter en wat zouden zij prettig vinden?
• zou ik uitgestrooid willen worden en welk plekje zou ik dan mooi vinden?
• wat betekend het over een aantal jaren voor mijn omgeving om gecremeerd te zijn?
• heb ik andere familieleden of vrienden die gecremeerd zijn en wat vond ik daar zelf van?
Vraag eens in je omgeving wat de ervaringen van andere zijn die een naasten hebben gecremeerd en welke keuze zou zelf zouden maken.
Wat is dat, vriesdrogen?
Een nieuwe manier om na je dood een rustplaats te vinden is het zogenaamde vriesdrogen. Dit houdt in dat er na het afscheid je lichaam in een kist wordt afgekoeld tot min 18 graden Celsius. Na het afkoelen wordt de kist in een bad met vloeibaar stikstof gedompeld met een temperatuur van min 196 graden Celsius. Door deze lage temperatuur wordt het lichaam geheel broos.
Met behulp van geluidsgolven trilt het lichaam uiteen tot poeder. In een vacuümcabine wordt het water gescheiden van de rest. Het poeder wordt gedroogd en niet-organische stoffen, zoals protheses en kwik, worden verwijderd. Wat overblijft, is een geurloos poeder. Dit poeder gaat in een kistje van biologisch afbreekbaar materiaal en wordt begraven. Het geheel wordt vervolgens opgenomen in de ecologische cyclus.