Kinder uitvaart

Het overlijden van een kind.ballonnen

Het verliezen van een kind is een van de meest ingrijpende gebeurtenissen in een mensenleven waar men nauwelijks overeenkomt. Het is zo ingrijpend dat een mensenleven kan veranderen. De uitvaart van een kind is dan ook de start van het verwerken van het verlies. Het moment van afscheid nemen moet dan ook een bijzondere herinnering worden.
Het is belangrijk dat de nabestaanden terug kunnen kijken op een “warme uitvaart”, er zullen dan ook veel gesprekken aan vooraf gaan. Leemans Uitvaartverzorging zal u hier bij geheel ondersteunen en begeleiden, zodat de uitvaart geheel naar úw wensen wordt uitgevoerd.

24 weken zwangerschap.

De na een zwangerschapsduur van tenminste 24 weken ter wereld gekomen menselijke vrucht, welke na de geboorte geen enkel teken van levenverrichting heeft vertoond, spreekt men van een doodgeborene. Dat wil zeggen dat men voor de begrafenis of crematie de wettelijke regels moet volgen. De bepalingen van deze wet zijn niet van toepassing op een na een zwangerschap van minder 24 weken ter wereld gekomen vrucht. Wel is het mogelijk, indien de ouders dit wensen, dat de doodgeborene wordt ingeschreven in het trouwboekje.

Kinderen die vóór de 24 weken zwangerschap levend ter wereld komen moeten in het geboorteregister worden ingeschreven. Komen zij te overlijden dan zal het overlijden ook moeten worden aangegeven bij de Burgelijke Stand. Willen de ouders dat het kindje wordt begraven of gecremeerd dan zal er geen verlof tot begraven of cremeren nodig zijn.
Wil men met respect afscheid nemen van het kindje, dan kunt u ons inschakelen en zullen wij u hierbij ondersteunen, begeleiden en alles voor u regelen.

 

Overlijden voor, tijdens of kort na de geboorte

Komt een kindje voor, tijdens of net na de geboorte te overlijden, dan staan de ouders met lege handen. De wieg blijft leeg, het blijft stil in de babykamer die vol leven had moeten zijn.
Begrip vanuit de omgeving is er nauwelijks. Het kindje heeft nauwelijks bestaan en wat de ouders is overkomen moeten ze maar gauw vergeten. Maar voor de ouders voelt het heel anders. Samen hebben zij gedroomd van een toekomst met het kindje. Dit is een verlies dat bijna niet te verwerken is; het leven zal nooit meer zijn zoals het was. Kan men de dood van een kind overleven? Om verder te kunnen moet men rouwen. Vraag hierover informatie bij Leemans Uitvaartverzorging, zodat we u verder kunnen helpen.

Het verzorgen van het kindje

De laatste verzorging (het wassen en aankleden) van een overleden kindje is heel ingrijpend. Het is dus van groot belang de ouders daar zoveel mogelijk bij te betrekken. De ouders kunnen de verzorging ook helemaal zelf doen, eventueel met behulp van onze verzorger(ster).
Het zelf aankleden van het kindje kan een start zijn van de rouwverwerking. Ook hierbij kunnen wij u helpen. Zelfs voor de hele kleintjes zijn er kleertjes te verkrijgen.

Opbaren

In de meeste gevallen gaat de voorkeur uit naar het thuis opbaren van kinderen. De ouders kunnen er voor kiezen het kindje op het eigen bedje op te baren, bij een baby eventueel in een wiegje. Ook is het mogelijk het kindje in het kistje te leggen en het dan thuis te laten opbaren.

Kinderkaarten

Het uitzoeken van de kaart na het overlijden van een kind zal heel zorgvuldig gebeuren, wij hebben daar verschillende voorbeelden van. Ook de tekst op de kaart is heel belangrijk, wij hebben daar verschillende teksten en gedichtjes voor. uiteraard kunt u ook eigen tekst, afbeeldingen of foto’s aanleveren.

Kinderkistjes/ wiegkistjes/ mandjes/ troostkorfjes/ cocon

In ons assortiment kinderkistjes heeft u een ruime keuze uit diverse soorten, maten en binnenbekleding.

 

In een wiegkistje lijkt het alsof het kindje in een wiegje ligt.

kinderkistje met vlindersluitingen

Kindermandjes geven een natuurlijk effect door de materiaalkeuze en vormgeving.

kindermandjes

Speciaal voor doodgeborenen / prematuren kan men in plaats van een kistje een troostkorfje gebruiken. Deze zijn gemaakt van natuurlijke materialen en stralen zacht en tederheid uit.
De cocon kan heel toepasselijk zijn : de associatie met een vlinder die hij of zij nooit zou worden.
Gestopt in z’n ontwikkeling, in z’n cocon. Het is mooi, warm en zacht zo’n coconnetje, door de zachte materialen van zuiverwol en vilt. Niet zo hard als hout of riet maar toch stevig.

En zo zacht als een lekker truitje. In een naturel merinowolvilt of met een mooi kleurtje of zelfs motiefjes.

cocon

Kinderurnen

Voor het bewaren van de as na de crematie van kinderen zijn er ook kleine urntjes en bronzen beertjes. Deze zijn er in twee uitvoeringen: zittend en staand. De beertjes zijn hol van binnen voor het plaatsen van de asbus. De beeldjes worden vervaardigd van gietbrons.

Bijzondere kinderurnen

Urn in de vorm van een wiegje met vlinder

Voor nabestaanden, ouders, broertjes en zusjes kan onder begeleiding, zelf een urntje (mee) vorm gegeven worden door het te beschilderen of te versieren. De eigen inbreng in welke vorm dan ook zal tot steun zijn bij het rouwproces.

Kinderen die weten dat zij gaan sterven

Als het moment dichterbij komt, weten kinderen heel goed dat zij gaan sterven. Het is bewonderenswaardig hoe zij daar mee om kunnen gaan. Zij zien treurige ouders om zich heen, huilende broertjes of zusjes. Toch is het bespreekbaar maken van deze indringende tijd voor het overlijden en het overlijden heel belangrijk. Zowel voor het kind zelf, de ouders, de broertjes en zusjes. Het werkboek “Ik ga dood wat nu”, geeft een goede handreiking , en wij zijn bereid u daarbij te ondersteunen en te begeleiden.

Kinderen en verlies

Kinderen moeten vaak de kans krijgen om te rouwen. Het verlies van een opa of oma, broertje of zusje kan veel indruk maken. Kinderen hebben geen ervaring met verlies- en rouwverwerking. Welke informatie en hoeveel een kind aan kan. Het boek “Jong verlies of Dag lieve… is een  handreiking voor het omgaan met rouwende kinderen” en geeft inzichten in de rouwverwerking bij kinderen.

Voornoemde boeken, overige boeken en documentatie over deze onderwerpen zijn verkrijgbaar bij Leemans Uitvaartverzorging, alsmede ook de eventuele begeleiding en ondersteuning.

 

Wenst u meer informatie over voornoemde onderwerpen, neem dan gerust contact met ons op.